Over ons

De groep Best Irish Singers is opgericht in mei 2006. Na twee proefrepetities in café Marktzicht aan het Wilhelminadorp in Best waren er mannen genoeg om een start te maken.

De eerste repetitie vond plaats in de Kadans. Omdat er nog geen muzikaal leider was, wierp zanger Jan van der Vleuten zich op als dirigent. Hij vond ook een aantal muzikanten voor de instrumentale begeleiding, waarmee de basis voor een mooie muzikale groep gelegd was. Na de groep een aantal jaren met veel enthousiasme geleid te hebben, vond Jan het tijd om het stokje over te dragen. Het dirigentschap is vervolgens een paar maanden waargenomen door Jos Roozen uit Eindhoven. Hij bleef echter maar kort, waarna een van de bassen, Martien Foolen, aangaf het stokje tijdelijk over te willen nemen, enkel en alleen om de groep uit de brand te helpen. Dit werden een paar jaren… Met veel kunde en geduld lukte het Martien weer een stuk verder te komen met de Best Irish Singers. Maar na een aantal jaar gaf Martien aan toch graag weer te willen gaan zingen, en werd het tijd voor een nieuwe dirigent. Inmiddels was Ron Vink, een ervaren dirigent, die in het verleden al heel wat koren had geleid, bij de zangers aangeschoven. Hij was bij de groep gekomen omdat hij er graag wilde zingen, maar omdat de groep nu een dirigent nodig had, werd hem gevraagd of hij de groep niet wilde gaan leiden. Gelukkig wilde Ron dit doen en hebben de Best Irish Singers weer een enthousiaste dirigent die de groep vast en zeker weer een niveau hoger gaat brengen.

Zoals de naam al doet vermoeden zingen de Best Irish Singers Ierse traditionals, zoals nummers van de welbekende Dubliners. De nummers worden twee- of driestemmig gezongen, en een enkele keer zelfs vierstemmig. Soms wordt er gezongen met een solist, maar meestal met het hele koor.

De groep bestaat uit zo’n 25 enthousiaste zangers, die worden begeleid door een band van mannen en twee vrouwen die typisch Ierse muziekinstrumenten bespelen, zoals de banjo, viool, bodhrán, accordeon, mondharmonica en tinwhistle. De groep treedt zeer regelmatig op bij uiteenlopende gelegenheden. Houd de agenda in de gaten om op de hoogte te blijven van komende optredens!

Zoals de naam eveneens al zegt, komt de groep uit het Brabantse Best, waar wekelijks gerepeteerd wordt op woensdagavond in Café d’n Ecker, aan de Nieuwstraat, van 20.15 tot ongeveer 22.30 uur.

Inmiddels is de groep al 4 keer naar Ierland gereisd om daar het land te zien, mensen te ontmoeten, op excursies te gaan en zoveel mogelijk van de cultuur op te snuiven. Ook worden er in Ierland vaak uitvoeringen gegeven, spontaan of van te voren afgesproken. Dit zijn zeer inspirerende reizen die ook voor verbinding zorgen tussen de leden. Klik hier voor een verslag van de Ierlandreizen.

Op dit moment zijn wij op nog zoek naar een gitarist, een accordeonist en een fluitist. Ook zangers zijn altijd welkom, zowel bij de bassen, de baritons en de tenoren. Kom gerust eens een kijkje nemen bij een van onze repetities of optredens, of neem contact op via het contactformulier!