Over ons

De groep Best Irish Singers is opgericht in mei 2006. Na twee proefrepetities in café Marktzicht aan het Wilhelminadorp in Best waren er mannen genoeg om een start te maken.

De eerste repetitie vond plaats in de Kadans. Omdat er nog geen muzikaal leider was, wierp zanger Jan van der Vleuten zich op als dirigent. Hij vond ook een aantal muzikanten voor de instrumentale begeleiding, waarmee de basis voor een mooie muzikale groep gelegd was. Na de groep een aantal jaren met veel enthousiasme geleid te hebben, vond Jan het tijd om het stokje over te dragen. Het dirigentschap is vervolgens een paar maanden waargenomen door Jos Roozen uit Eindhoven. Hij bleef echter maar kort, waarna een van de bassen, Martien Foolen, aangaf het stokje tijdelijk over te willen nemen, enkel en alleen om de groep uit de brand te helpen. Dit werden een paar jaren… Met veel kunde en geduld lukte het Martien weer een stuk verder te komen met de Best Irish Singers. Maar na een aantal jaar gaf Martien aan toch graag weer te willen gaan zingen, en werd het tijd voor een nieuwe dirigent. De opvolger werd Ron Vink. Aanvankelijk bij het koor gekomen als zanger maar met zijn ervaring als muzikaal leider heeft hij toch het stokje overgenomen. Ron heeft het een tijdje met succes gedaan. Maar hij wilde toch weer terugkeren als zanger. Als professioneel klassiek geschoolde zangeres en zangpedagoog met ook ervaring in koordirectie heeft Els van der Waard de Best Irish Singers gedurende de coronatijd zo goed als mogelijk geleid. Sinds april 2022 heeft Ron de muzikale leiding weer met vol enthousiasme overgenomen.

Zoals de naam al doet vermoeden zingen de Best Irish Singers Ierse traditionals, zoals nummers van de welbekende Dubliners. De nummers worden twee- of driestemmig gezongen, en een enkele keer zelfs vierstemmig. Soms wordt er gezongen met een solist, maar meestal met het hele koor.

Zoals de naam eveneens al zegt, komt de groep uit het Brabantse Best waar wekelijks gerepeteerd wordt op woensdagavond in Café d’n Ecker, aan de Nieuwstraat, van 20.15 tot ongeveer 22.30 uur.

Inmiddels is de groep al 4 keer naar Ierland gereisd om daar het land te zien, mensen te ontmoeten, op excursies te gaan en zoveel mogelijk van de cultuur op te snuiven. Ook worden er in Ierland vaak uitvoeringen gegeven, spontaan of van te voren afgesproken. Dit zijn zeer inspirerende reizen die ook voor verbinding zorgen tussen de leden. Lees hier meer over deze reizen.